4 weeks ago

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs

Deze jonge patiënt heeft de pech dat hij enige diastase (pockets tussen zijn kiezen) heeft ontwikkeld. Er was blijkbaar een groot juvenile diastema aanwezig op zijn linker onderkaak (Mandibula) tussen zijn laatste melktand (p708) en definitieve maaltand (M309). Om dit op te lossen heeft men op een paardenkliniek besloten om het melkelement te verwijderen. Dit soort beslissingen blijft moeilijk, voor elke keuze is altijd weer een tegenargument te vinden om het niet te doen of het anders aan te pakken. Uiteindelijk respecteer ik hun keuze en zou het ook de mijne kunnen zijn;
Zelf zou ik echter eerst kiezen voor een vulling (putty) tussen de elementen en zien of dit de periode tot het wisselen kan overbruggen. Ook dit is discutabel en lukt lang niet altijd, maar is in elk geval een variant die eenvoudig kan worden uitgevoerd, herhaalbaar is en de behandelaar nog geen definitieve keuze laat. Extraheren is namelijk onomkeerbaar.

Het viel de eigenaar van dit paard op dat hij een aantal maanden later nog steeds raar stond te eten, daarom de vraag of wij eens een kijkje konden nemen.

Uiteindelijk zat er nog een diastema tussen 2 blijvende elementen (M309 naar M310) en dus ziet u hoe we dit diastema afvullen.
Verder blijkt dat er enige restanten van de verwijderde dop in de tandholte achter zijn gebleven. Het blijft belangrijk om dit soort ingrepen niet te licht in te schatten. Ondanks dat het een melkelement is, blijft het een kiesextractie en nog een moeilijke ook omdat de wanden van het melkelement steeds dunner worden en opgesloten zitten tussen de nieuwe tandkiem die van binnenuit steeds groter wordt en het melkelement wegdrukt. Aan de buitenzijde is het melkelement omgeven door de tandkast. Zie daar maar eens zonder kleerscheuren een melkelement netjes uit te halen. Daarom verwijzen we dit soort ingrepen naar een kliniek en zelfs dan is het nog geen garantie dat het helemaal goed gaat.
We laten zien hoe we de stukjes er uit halen, hopelijk is deze patiënt hiermee geholpen en is hij nu van het probleem verlost. De tijd zal het leren.

Nog één belangrijke noot voor Diastema patiënten, zet ze alstublieft NIET op voordroog. Vaak krijg ik de opmerking, "maar dit is toch echt al bijna hooi"; Het blijft een soort 'draadjesvlees' dat veel sneller tussen de elementen komt te zitten en dat maakt het vaak lastig om het diastema probleem definitief op te lossen. Ook vragen diastema patiënten vaak om een frequentere controle, wacht niet te lang. Problemen kunnen zich in een aantal maanden serieus ontwikkelen en als het euvel te groot is dan is ook de oplossing niet eenvoudig.

Raadpleeg tijdig een NVVGP gecertificeerd paardentandarts of gebitsverzorger bij u in de omgeving. U vindt ze op de site van de Nederlandse vereniging: www.nvvgp.nl

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs
...

View on Facebook

1 month ago

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs

Er komt een moment dat we zelfs de meest sceptische paardeneigenaar kunnen overtuigen dat gebitsverzorging loont. Deze patiënt mag zich gelukkig prijzen met haar enthousiaste nieuwe baas!

Laat ook uw paard of pony regelmatig controleren. Kijk voor een gecertificeerd behandelaar bij u in de omgeving, op de site van het N.V.V.G.P. (de Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard) en maak een afspraak.
Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs
...

View on Facebook

2 months ago

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs

Het blijven heerlijke paardjes, Shetlanders. Hierbij een leuke impressie van een 5-jarige merrie waarbij op de onderkaak 2 elementen gedraaid in de mond zijn komen staan (P307 en P407).

Ze kan er prima oud mee worden echter maaltand P407 vraagt wel jaarlijks enige aandacht omdat het element nu breder is dan een juist geplaatste kies. Deze kies zal dus dominanter zijn dan het tegenoverliggende element P107 op de bovenkaak.
Ook op de bovenkaak zal er op de eerste kies P106 een haak verschijnen omdat de eerste 5 mm nu niet in contact komen met de maaltand op de onderkaak.

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs
...

View on Facebook

3 months ago

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs

Hierbij een korte impressie van een wolfstand (P105) en melkdop (p506) op de rechterbovenkaak (Maxilla) en een melkdop (p806) op de rechteronderkaak (Mandibula). Ze staan op het punt om los te komen, omdat de wolfstanden worden verwijderd nemen we meteen de losse doppen mee. ...

View on Facebook

5 months ago

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs

Ze zijn er weer en bezorgen menig paard de nodige 'kop' zorgen! De paardenhorzel ofwel Gasterophilus Intestinalis. De laatste dagen meerderen paarden en pony's met duidelijke aanwijzingen in de mond voorbij zien komen.

Ontwormen van de paarden later deze winter is absoluut noodzakelijk. Raadpleeg uw dierenarts voor het juiste middel en zorg dat de cyclus van deze vervelende gastheer wordt doorbroken!

Gebitsverzorging bij paarden - Marcel Jacobs
...

View on Facebook